Съединените щати и Великобритания започнаха поредица от удари срещу  в четвъртък,

...
Съединените щати и Великобритания започнаха поредица от удари срещу  в четвъртък,
Коментари Харесай

Реакциите на ударите срещу йеменските хуси

Съединените щати и Англия започнаха поредица от удари против  в четвъртък, ориентирани против подкрепяната от Иран групировка Хуси, която стартира да нападна интернационалното мореплаване в Червено море в края на предходната година.

Ударите предизвикаха голям брой реакции в района, както и в конгреса в Съединени американски щати, като някои сенатори даже ги дефинираха като противоконституционни.

" Тези офанзиви са очевидно нарушаване на суверенитета и териториалната целокупност на Йемен и нарушаване на интернационалните закони "  каза представителят на външното министерство на Иран Насер Канани.  " Тези офанзива единствено ще допринесат за несигурността в района ".

Американската експанзия удостоверява още един път, че Съединени американски щати са пълновръстен сътрудник в нещастията и кланетата, осъществени от ционисткия зложелател в Газа и района, се споделя в изказване на подкрепената от Иран формация " Хизбула ".



Саудитска Арабия прикани за въздържаност и " отбягване на ескалация " след ударите и съобщи, че следи обстановката с " огромна угриженост ".

" Кралството акцентира смисъла на поддържането на сигурността и стабилността на района на Червено море, защото свободата на корабоплаването в него е интернационално условие. "

В Съединени американски щати демократи и републиканци упорстват Байдън да изясни дейностите в Конгреса

" Иран и неговите поддръжници би трябвало да схванат, че повтарящите се офанзиви против американски войски и спирането на сериозни морски пътища няма да бъдат толерирани " каза американският сенатор републиканец Сюзън Колинс.

Въпреки че поддържа тези целенасочени, пропорционални военни удари, представителят на Съединени американски щати Грегъри Мийкс прикани администрацията на Байдън да продължи дипломатическите си усилия за отбягване на ескалация до по-широка районна война и да продължи да ангажира Конгреса с детайлностите на своята тактика и правно съображение, както се изисква от закона. "

Според републиканския водач на сената на Съединени американски щати Митч Макконъл, Решението на президента Байдън да употребява военна мощ против ирански подставени лица е закъсняло. Той се надява че тези интервенции бележат трайна смяна в метода на администрацията на Байдън към Иран и неговите пълномощници.

" Този ​​удар закъсня с два месеца, само че е добра първа стъпка към възобновяване на възпирането в Червено море " счита Роджър Уикър, републикански сенатор от мисисипи.

Ро Канна, демократ от Калифорния упорства че президентът е трябвало да съгласува ударите с Конгреса преди да ги отприщи.

" Президентът би трябвало да пристигна в Конгреса, преди да нанесе удар против хусите в Йемен и да ни въвлече в различен близкоизточен спор. Това е член първи от Конституцията на Съединени американски щати. Ще не отстъпвам това, без значение дали демократ или републиканец е в Белия дом. "



Друг демократ, Ван Хойл, също загатна, че ударите са противоконституционни, защото конгресът има единствената власт позволява военно присъединяване в отвъдморски спорове. Според него, президентът е трябвало да изиска позволение от конгреса преди да предприеме военни дейности.

" Съединените щати не могат да рискуват да се забъркат в различен спор, траял десетилетия, без разрешението на Конгреса. би трябвало да работи с Конгреса, преди да продължи тези въздушни удари в Йемен. " съобщи Марк Покан, демократ от Уисконсин.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР